Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Aktualitetsdebatt: Det framtida nordiska transportsamarbetet

09.04.24 | Arrangement
Aktualitetsdebatt om det framtida nordiska transportsamarbetet i samband med Nordiska rådets temasession 2024 i Färöarna. Här kan du läsa om aktualitetsdebatten.

Informasjon

Dates
09.04.2024
Time
10:45 - 11:45
Location

Hotel Føroyar
Oyggjarvegur 45
Tórshavn
Færøyene

Type
Debattmöte

De nordiska ländernas regeringar har enats om visionen att Norden år 2030 skall vara ”världens mest hållbara och integrerade region”. Denna ambitiösa målsättning sätter frågan om samarbete inom infrastruktur och transport i fokus. Nordiska rådet har i många år pressat på för att de nordiska länderna ska förstärka samordningen av stora uppgifter inom transport- och infrastrukturområdet i ett eget ministerråd för transport vid Nordiska ministerrådet.

Bättre koordinering är helt avgörande för att Norden ska nå målen i statsministrarnas vision 2030. Visionen kräver att vi samordnar politiken mellan de nordiska länderna för att skapa hållbara transportlösningar till havs, på land och i luften. Det handlar bland annat om elektrifiering av hamnar och sjöfarten, elektrifiering av luftfarten, hållbar godstransport och en nordisk plan för höghastighetståg. Vi i Norden ser oss själva som pådrivare i den gröna omställningen. De nordiska statsministrarna har som mål att minska våra CO2-utsläpp med 50 procent innan 2030. Det är en ambitiös vision, men enbart ord kan inte lyfta visionen, det måste jobbas hårt med lösningar varje dag för att nå målen.

De nordiska länderna står också inför stora utmaningar vad gäller infrastruktursatsningar, både vad gäller upprustning av befintliga transportnät samt upprättande av nya för att skapa ett mer hållbart och tillgängligt Norden för såväl näringsliv som medborgare. Då flertalet av dessa utmaningar är gränsöverskridande bör de nordiska länderna ha en överordnad strategi för hur man tillsammans ska möta dessa utmaningar. Inte minst då även infrastruktursatsningarna även innefattar ett ökat behov av militär mobilitet i samband med att samtliga nordiska länder idag är medlemmar i NATO.

För att uppmärksamma dessa gemensamma utmaningar genomförs en paneldiskussion, med deltagare som bidrar med olika erfarenheter och perspektiv till konstruktiva lösningar för framtidens nordiska transportsamarbete.

Diskussionen inleds med ett samtal med utredare Gunnar Lindberg, som på uppdrag av Nordiska ministerrådet har genomfört en genomlysning av det nordiska 2/2 transportsamarbetet i rapporten ”Förutsättningar för ett utvidgat samarbete på transport- och infrastrukturområdet”.

Därefter en paneldiskussion där paneldeltagarna ger sin syn på vilka framtida utmaningar Norden står inför inom infrastrukturområdet, grön omställning samt NATO-medlemskap.

Deltagare i panelen:

Liv Kari Eskeland, Nordiska rådet, utskottet för tillväxt och utveckling 

Jessika Roswall, Sveriges samarbetsminister 

Erik Østergaard, ordförande för Nordic Logistics Association 

Thomas Becker, direktör för STRING 

Niklas Johansson, direktör, kommunikation och klimat, LKAB 

 

Moderator: Jan Wifstrand 

Nordiska rådets parlamentariker ges möjlighet att aktivt medverka och debattera.